2013年3月11日星期一

【親子好去處】尖東 香港科學館 ILLUSION

科學館都唔係第1次嚟,不過今期個主題係「illusion」錯覺, 

所以嚟睇吓!都好適合D半日遊,如果朝頭早飲完個早茶,下晝嚟玩吓都唔錯!





裡面有好多唔同令人發生視覺上的錯覺的裝置,

下面呢個室內環境好得意,行到呢個角落覺得自己好小,但係去到下一個角落就覺得好大!




裡面唔係話好大,包埋停係度影吓相,大概行30分鐘度都夠哂,

跟住呀仔就拉住媽咪隻手要去睇恐龍骨!


呀仔問呢個係咩,我就話所有BB就咁樣係個肚度成長,

佢好好奇,唔係好信!HAHA


最後梗係上去最高層個小朋友天地度俾佢release吓energy啦!
(相信大家都時常咁做)



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 35mm f/1.4L USM

呀劍評分: 7分


呀劍評語: 都係屬於短程好去處, 依家係最怕同內地人迫囉, 所以大家睇時侯去喇...

科學館 簡介
內容涵蓋科學和技術方面。和傳統的博物館不同,香港科學館鼓勵參觀者們親身參與和探索展品。對於小童而言,是個予教於玩的好機會

地址

地址: 香港九龍尖沙咀東部科學館道二號

開放時間
平日 及 假期 上午場 09:30 – 14:00 下午場 15:00 – 19:00

票價

標準票價 港幣$ 25;
學生,長者和殘障人士 港幣$ 12.5;
週三免費入場

交通
搭乘東鐵/地鐵線在尖東站/尖沙咀站下車。P2出口出站,跟隨指示前行大約5分鐘。
如果你在紅磡附近,可以考慮從東鐵紅磡站的D1出口前往暢運道。再沿著科學館路前往歷史和科學博物館。


電話
27323232

網址
hk.science.museum

電郵

enquiries@hk.science.museum

(以上資料更新至文章當日)



沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...