2012年3月5日星期一

【親子好去處】錦田 錦田鄉村俱樂部

今日我哋嚟到錦田鄉村俱樂部玩,如果唔係有咗Hysan,

我哋住咗係元朗6年都冇話諗住要嚟呢個地方




呢度係免費入場,只係裡面每樣嘢都收錢,

一入到門口右手邊會見到小賣部,都係賣吓咖喱魚蛋,燒賣腸仔咁!

之後再行入去轉右就撈金魚,轉左就見到呢個得意動物un un車!

我都係第一次見呢種車,好攪笑,要靠自己un吓un吓先知會識行!



之後我哋再行入去餵動物, 呢度有羊,有兔仔同埋倉鼠, 起初Hysan唔敢餵, 跟住慢慢適應





餵到動物唔so佢之後, 我哋就開始去摘士多啤梨

摘士多啤梨算係嚟呢度嘅其中一樣主打活動



起初以為Hysan太細個未識剪,驚佢會剪親手仔,但係佢一剪起上嚟都好似剪得好熟手咁









呢張擺粒士多啤梨喺頭上面嘅招牌相我好鍾意! 成個感覺好似架仔咁!







Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 35mm f/1.4L USM

呀劍評分: 8分


呀劍評語: 第1次嚟, 有動物, 有嘢玩, 有得跑, 有得食! 又易去, 好似發現咗個寶藏咁!

錦田鄉村俱樂部簡介
錦田鄉村俱樂部是一個集多項遊樂設施的超大型戶外場地。位於錦田水頭村的錦田鄉村俱樂部佔地100萬平方尺,設有一個全港最大、可容納2000多人的全天候天幕燒烤場。還有親親大自然的釣魚場、有機農莊、兔仔樂園,尤其適合親子樂;若要動感一點,錦田鄉村俱樂部亦War Game場,射箭場及康體活動場地等。附近的「有機士多啤梨自摘園」更是不能錯過。錦田鄉村俱樂部有玩不完的設施;超廣闊的大草地,除了可欣賞一望無際的怡人景色外,最適合放風箏及進行各項親子活動,亦可以攜帶寵物入場。 「有機士多啤梨自摘園」是免費入場的,只是摘來的士多啤梨會以重量收費,遊人要將摘下來的士多啤梨到收銀處付錢後,才可以即場品嚐。 

地址
新界錦田水頭村 684 地段109

開放時間

星期一至五 10:00-6:00pm
星期六日假期 10:00-10:00pm

費用

免費入場, 場內設施個別收費

交通
-西鐵錦上路站C出口轉乘的士
-601特別線 (假日) 綠頂小巴
-18號 紅頂小巴/64K 巴士, 錦田蒙養小學下車、然後在蒙養小學路口步行入內、沿途經過紅綠燈、便會見到斜路開始起有彩色旗仔、沿途跟著旗仔直入約15分鐘

電話

2442 0909  

www.YL.hk/ktcc



(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...