2013年6月9日星期日

【親子好去處】大埔 鐵路博物館

今時今日小朋友剩係知道咩叫地鐵, 都唔知咩叫火車, 所以今日帶2個小朋友嚟大埔既火車博物館嚟睇吓, 呢度地方唔係好大, 好多人係度影prewedding, 不過可以見到咁懷舊既火車, 小朋友都會好開心, 慢則可以留係度1個鐘頭, 快則其實可以半個鐘都行完!





同表哥一齊手拖手行路軌, 再大個D就會咁lu...


火車既內籠! 車廂都幾乾淨





佢最鍾意執起D石頭玩











下一站>>CLICK HERE!
【親子好去處】沙田 香港文化博物館



Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 35mm f/1.4L USM

呀劍評分: 6分


呀劍評語: 地方唔大, 可以配合多一個地點去玩, 多數人都會夾埋大埔海濱公園或者沙田香港文化博物館一日遊!

鐵路博物館簡介
鐵路迷要留意了!在這個金字頂中國傳統建築內,您可以找到香港鐵路交通發展的點點滴滴:舊火車站的古蹟和訊號室、窄軌蒸汽火車頭、古董車廂、與實物大小相同的電氣化火車車廂模型及歷史圖片等。快跟著這些舊文物,去追尋昔日鐵路的軌跡吧!

地址
新界大埔大埔墟崇德街13號

交通
從港鐵大埔墟A3出口,經人行地下道前往小巴站,搭乘20A、20C、20K號綠色小巴至大埔綜合大樓,車程約2至3分鐘,下車後經懷義街沿安富道步行約8分鐘。


電話
2653 3455


(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...