2014年12月8日星期一

【親子好去處】元朗大棠 楓香林(紅葉)

正所謂遠在天邊近在眼前, 住喺元朗想睇紅葉, 就梗係去大棠啦! 住喺度咁多年都一直冇去, 因為怕多人, 但始始於要去一次! 所以今日去飲個靚茶之後我哋就出發, 我哋搭的士去到閘口, 然後開始落車行, 因為車唔俾入, 由閘口行到去真係紅葉既地方都差唔多用1個鐘頭, 呀妹落咗車都仲瞓緊!

\





我哋去到第一個指示牌, 原來成日話去元朗睇紅葉, 

其實呢個地方有個咁靚既名, 「楓葉林」即刻叫Hysan同個牌影番幅相




沿路行點解一路都未見到紅葉, 開始有D心急...

香港人就係咁,我都要學習慢慢享受欣賞先得, 

跟住老婆見到D得意既花就教Hysan,呢D花叫做雞蛋花,因為佢好似荷包蛋!



Hysan係度扮熊貓食竹葉!


終於到咗紅葉的地方啦!呀妹都瞓醒啦 


呢個時侯原來都仲係好早,所以都係黃多過紅!








行咗咁耐要坐低休息吓食個包補充體力


最後回程個陣落咗去郊野公園燒烤場度影吓相睇吓人哋玩搖控車,跟住就行番落去閘口,

去到閘口因為唔多的士,所以要再行多15分鐘度落去搭巴士,咁啱呢排有冰雪節,所以有專車送番去西鐵站!


Photo by CANON 5D Mark III, Len | EF 35mm f/1.4L USM

呀劍評分: 7分


呀劍評語: 其實如果唔係紅葉, 都真係同一個普通郊野公園冇分別, 不過去接觸大自然本身就已經好好, 可以加分! 




大棠紅葉簡介

元朗大棠/大欖郊野公園到吉慶橋是傳統的晨運行山熱點,全程石屎路-容易行、空氣好。近年冬天(約11-12月~)更多了些觀賞紅葉的愛好者遠道而來,假期相當熱鬧,欣賞自然美景、行行山運運動、呼吸清新空氣、十分健康!




地址

大棠山道


交通

1.西鐵朗屏站(B2出口) 再轉乘 K66接駁巴士(巴士站-見地圖..詳情 ) 到大棠山道 路口(大棠山路站)落車

2.小巴: 元朗-千色廣場 停車場入口斜對面(紅棉圍) 乘大棠紅頂小巴 到大棠山道 路口落車

(以上資料更新至文章當日)




沒有留言:

發佈留言

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...